perjantai 9. toukokuuta 2008

Täysin aiheeton kirjoitus

Korostan heti alkuun, että en hyökkää opiskelijoita enkä heitin lapsiaan vastaan missään tapauksessa. Rouva ministerin kanssa vaan olen eri mieltä..

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200805097629752_uu.shtml

Kaveri heitti tuommoisen linkin. Olen vähän, tai no, vähän enemmän järkyttyny. Sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä on saanu oikein loistoidean: tehkääs nuoret lapset jo opiskeluaikana niin valmistutte nopeammin!

Alkuun on sanottava, että toki on niitä superäitejä, jotka hoitaa vuoden vanhaa samalla kun kirjottavat graduaan. Kunnioitus ja arvonanto heille ja muillekin opiskelijaäideille.

Mitä minä aiheesta tiedän:

  • vuonna 2005 Suomessa siirryttiin yliopistoissa kaksportaiseen tutkintojärjestelmään, joka tarkottaa, että opiskellaan ensin kandi kolmessa vuodessa ja päälle maisteri kahdessa vuodessa. Kaksi vuotta annetaan lisäaikaa jostain tosi hyvästä syystä, äitiys taitaa olla yksi niistä. Opintotukea saa yliopisto-opintoihin 55 kuukauden ajan.
  • Opintotuki ei ole suuren suuri, äitiyslomalainen ei saa opintotukea. Äitiyspäivärahan perusteena käytetään opiskelijan tuloja, joka tarkottaa reilut 250e/kk jos ei ole käynyt töissä opiskelujen ohella (mikä lienee jo itsestäänselvyys, että työpaikka on ollut jonkinlainen). Jos opiskelijaäidin puoliso ei ole hyvinpalkatussa kokopäivätyössä, niin millä perheen on tarkoitus elää? (Minä en tiedä todellisuudesta vielä mitään, mielellään saa korjata ja kertoa omia mielipiteitään.) Pahimmassa tapauksessa opiskelijaäidillä on opiskelijamies.
  • Missä vaiheessa opiskelijan pitää saada lapsi, jotta lapsen saanti ja perheen kasvaminen nopeuttaa opiskeluja, nostaa opiskelumotivaatiota ja oikeuttaa maisterintutkintoon?
  • (Todellisuudesta en tiedä tässäkään mitään, mutta humanistiopiskelijattarena käsitykseni työmarkkinoista ei ole kovin ruusuinen.) Nuorille naisille yleensäkin tarjotaan mieluiten pätkätöitä, ei hyvä. Nuorille naisille, joilla on pieniä lapsia, tarjottaneen pätkätöitäkin kovin pitkin hampain. Nuoret naiset, joilla on pieniä lapsia mutta ei tutkintoa, tekevät pitkin hampain niitä pätkätöitä, joita saavat. Ei hyvä. (Toivon, että käsitykseni todellisuudesta on erittäin väärä, ja taas saa korjata mielellään.)
  • Opiskelijoitten lisääntyminen on naisten ongelma. Miesten opiskelutahtiin ei vaikuttane juurikaan...

Tämän kirjoitan ihan siksi, että olen huolissani omasta työllistymisestä sitten valmistumisen jälkeen. Haluaisin lapset nuorena, mutta mistä sitten saan töitä jne jne jne. Tehdään kaikista lähihoitajia ja siivoojia (joita tarvitaan ja joitten työtä arvostan ja joille ennen kaikkea riittää töitä!) niin ongelma poistunee, porukka valmistuu parahiksi kun täyttää 21 ja voi saman tien ruveta värkkäämään jälkeläisiä.

Ärsyttää vaan tuommoinen.. Näen kolme epäkohtaa/ongelmaa, ja ne ovat a) aika, b) raha, c) jaksaminen sekä d) hyssälän ideaalimaailma ei vastaa omaa käsitystäni opiskelijaelämästä. Mutta mulla ei olekaan vielä vakituista naurettavan hyväpalkkasta työpaikkaa, en ole julkkis enkä 30 vuotta itseäni vanhempi, niin en tiedä asioista vielä mitään. Kun ei sitä perhettäkään ole.

Hyvä puoli on toki se, että niitä superihmisiä on, jotka onnistuvat ja haluavat yhdistää perheen ja opiskelun+työssäkäynnin. Äitienpäivän kunniaksi voisi heitä onnitella, minusta ovat superihmisiä. Itsellekin muksu toki kelpaisi, paikoilleen asettautuminen ja perheen perustaminen, mutta ei musta taida siihen vielä olla.. Enkä halua, että kukaan rupeaa siihen painostamaan jostain ylhäältä päin.

Viimenen editti, lupaan :D

Tommosen lausunnon takia harkitsisin kyllä vakavasti, mitä puoluetta seuraavissa vaaleissa äänestän. Onnekseni rouva ministeri sattuu olemaan keskustalainen, niin ei tarvitse. Tämmöiset tavalliset tallaajat kun tekee päätöksiä pitkälti sen perusteella, mitä julkisuudessa näkyy, kun ei politiikka ihmeemmin sinänsä kiinnosta. Ei niin paljon, että jaksaisin pintaa syvemmältä kaivaa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse taas voisin ajatella, että kenties jo lapset hankkinut nuori nainen palkataan ilman pitkiä hampaita, koska tiedossa ei kenties (jos lapsia on jo sen keskimääräisen suomalaisperheen lapsimäärän verran) ole ihan hetkeen äitiyslomia tms. Lapsi kenties sairastuu ja tämä nuori nainen joutuu sen takia jäämään pois töistä mutta nämä on oletettavasti kuitenki pienempi määrä poissaolopäiviä kuin äitiysloma. Ihan vaan imo. ;)

Mutta, eipä tuossa Hyssälän puheessa ihan oikeesti ollut oikein mitään järkeä... Edelleen: imo. Ja vielä! Lähihoitajathan valmistuu parhaimmillaan jo alle kakskymppisinä käsittääkseni! ;)

Lintulai kirjoitti...

Kiitos :) Kerrankin kirjotin jotain joka saa kommentointia aikaan :D Mulla taitaa olla paha tapa kärjistää asioita saadakseni pointtini perille.. Olen joskus kuullu että bloggaus parhaimmillaan on mielipiteitten vaihtoa, aivan loistavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Moikka moi Lintulai,
halusin lähinnä ilmottautua blogisi lukijaksi :) Olen järkyttynyt itsekin tuosta uutisesta, mutta jo kauan mun on pitänyt kommentoida sulle, koska käyn lukemassa tätä blogiasi melko usein. Lähinnä sen takia, että olen itse parhaillani opiskelijavaihdossa Mosambikissa. Tai oikeastaan suoritan pelkkää harjottelua. Ja miesystävä koti-Suomessa. Vaihto kestää vaan 5kk, mutta huhhuh. Mukavaa on ollut lueskella blogiasi ja hakea vertaistukea! Niin paljon samoja asioita pyörii mielessä. Tsemppiä sulle sinne ihan todella paljon. Toivottavasti jakselet kirjottaa loppuun asti :)

Lintulai kirjoitti...

Hui, Mosambikissa asti.. Ja minä valitan Saksasta :D Mukava, että kommentoit. Voimia sullekin sinne, viis kuukautta menee jälkeen päin aateltuna äkkiä. Tarkotus ois vaihdon loppuun asti kirjottaa ja ehkä pari kertaa vielä sen jälkeen, sitten uus blogi jonnekin muualle.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, mutta kaikki on suhteellista. Mä kuitenkin asun täällä kolmen muun suomalaisen kanssa, että kyllähän niistä aika paljon tukea saa sopeutumisessa yms. Mutta totta tosiaan, kotimaani onpi Suomi :D Heh, ei pitäs kuluttaa aikaa ikävöintiin ja paluun ajatteluun, mutta väkisinkin tulee kulutettua :) Kai se vaan kertoo siitä että ne tosiystävät on siellä ja hyvähän se vaan on.