lauantai 22. maaliskuuta 2008

Tee-se-itse saksalainen paikannimi

Näin pääsiäisen kunniaksi tässä blogissa harrastetaan pikkuisen kulttuuria, ja opetellaan itse muodostamaan saksalainen paikannimi. Tarkoituksena ei ole halventaa tai saattaa kovasti naurunalaiseksi mitään tiettyä paikkaa, vaan ajattelin tuoda esille mukavan huomion reissun päältä. Askartelu kuuluu pääsiäiseen :)

Ensin tarvitaan kirjaimia. Pitää olla ü ja ß, mutta å:ta ei tarvita. Sitten tarvitaan kirjainyhdistelmä -ingen- ja tätä yhdistelmää käytetään jokaisen paikannimen viimeisenä rykelmänä. Esimerkiksi Tübingen. Sitten pikkuisen mielikuvitusta kehiin.

Nyt voidaankin ruveta askartelemaan, kun kaikki tarvikkeet on pöydällä. Ingenin eteen saa pistää suunnilleen ihan mitä vaan, eikä nimen pituutta rajoiteta. On toki kiva, jos nimi mahtuu tienviittaan, mutta mikäs sitä viittaa estää vähäsen pidentämästä. Jos nimi on toooooooosi pitkä, niin varmaankin voi jakaa sen kahdelle riville. Hieno esimerkki lyhyestä paikannimestä on Singen. Hieno esimerkki pitkästä paikannimestä on Utzmemmingen, mutta varmasti pienellä vaivalla saa tehtyä vielä pidemmän. Keskimittainen, normaali paikannimi lienee vaikkapa Metzingen. On siis ihan ok yrittää tehdä tosilyhyitä tai tosipitkiä tai ihan keskikokoisia paikannimiä. Eipä niistä kuitenkaan kukaan välitä, mutta jos se kuulostaa hauskalta, niin sille voi ohikulkeissaan hymyillä.

Junalla matkustaessa paikannimistä aiheutuva viihdyke on erityisen tärkeää matkan sujuvuuden ja mukavuuden takia. Siksi saksalaisten junaratojen varsilla usein on jokin -ingen-loppuinen paikkakunta. Plochingen ja Reutlingen eivät ole kaukana täältä. Sigmaringen ja Siglingen ovat kanssa lähistöllä, joten ei niitä valmiita -ingen-päätteisä tarvitse inspiraatioksi kaukaa lähteä hakemaan.

Gundelfingenimäistä pääsiäistä teille vaan!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,

löysin blogisi valitettavan myöhään eli tänä iltana (itse vietin siis vuosi sitten myös lukukauden Baden-Württembergissä ja Tübingenissäkin vierailin) ja hyvin oon saanut aikani kulumaan, kun rupesin näitä kirjoituksia alusta alkaen lukemaan, nyt oon päässyt tähän asti. Nää -ingen -loppuiset paikannimet oli kyllä huippuja, itse kävin Sindelfingenissä Ikea-ostoksilla, Münchenin reissulla juna pysähtyi Kissingissä (tää oli kyllä henkilökohtainen suosikki!), Ingelfingen-niminen paikka löytyy kans... Näitähän riittää siis :) Pitääkin joskus koittaa tollasta askartelua :D

Lintulai kirjoitti...

Kiva että tästä blogista on hyötyä jälkeenkin päin :) Virallista päätöstekstiä en ole tänne kirjottanu, mutta jutut jatkuu hieman toisissa merkeissä - koira-asioissa - osotteessa http://lintulainen.wordpress.com. Tervetuloa sinnekin :)